W piątek mąż wrócił do domu z połową kosza pięknych, jędrnych prawdziwków. Zważając na to, że w zeszłym roku nie przynieśliśmy z lasu ani jednego grzyba, radość była jeszcze większa. Większość ususzyliśmy, a z reszty postanowiłam zrobić nadzienie do schabowych i dodać do kapusty w śmietanie. Powiem Wam, że i kotlety, i kapusta palce lizać ;) Polecam!
Składniki na młodą kapustę z borowikami w śmietanie:
1 średnia młoda kapusta (lub 3/4 dużej)
300-400 g świeżych, leśnych grzybów (u mnie borowiki)
1 duża cebula
olej
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
około 1 i 1/2 szklanki rosołu
150-200 g śmietany 30 %
1 łyżka mąki
sól
pieprz
pęczek koperku
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy i kroimy w średniej wielkości kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę wymieszaną z grzybami. Kapustę siekamy, wrzucamy do cebuli, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, rosół. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. W części śmietany rozprowadzamy mąkę i wlewamy do miękkiej kapusty, dolewamy resztę śmietany, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dorzucamy posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Gotowe!
Super kapustka, z grzybami nie robiłam.
OdpowiedzUsuńDzięki, polecam ;)
Usuńmama robiła coś podobnego na Wigilię, mój żołądek ani kapusty ani grzybków nie lubi, więc podziwiam z daleka:)
OdpowiedzUsuńSzkoda :(, bo naprawdę pyszna!
Usuńojjj, z ziemniaczkami, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre :)
UsuńPychotka! Do tego przypieczone ziemniaczki, pychota!
OdpowiedzUsuńO tak! Z młodymi, przypieczonymi ziemniaczkami smakuje rewelacyjnie :)
Usuńrobiłam podobną ale z pieczarkami jakiś czas temu :) z leśnymi grzybami musi być jeszcze lepsza :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować ;)
UsuńŁojezu, to danie mogliby podawać mi, gdy już trafię do nieba! uwielbiam młodą kapustkę, a tu jeszcze PRAWDZIWKI!
OdpowiedzUsuńMarzyniu, masz u mnie sporą porcję ;) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń