Sezon na rabarbarowe wypieki uważam za otwarty! Zaczynamy od pysznego, codziennego, pulchnego ciasta na kefirze. Jest bardzo smaczne, a połączenie słodkich jagód i kwaśnego rabarbaru nadaje mu wyjątkowości. Dodam jeszcze, że przygotowanie trwa mniej niż 10 minut, więc jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to do dzieła!
Składniki na kefirowe ciasto z jagodami i rabarbarem: na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm
3 duże jajka
1 szklanka cukru
1/4 szklanka oleju
1/2 szklanki naturalnego kefiru (maślanki lub jogurtu)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 i 1/2 szklanki pszennej mąki
szczypta soli
1 szklanka jagód (u mnie mrożone)
3-4 gałązki rabarbaru
Rabarbar myjemy, wycieramy i kroimy w 0,5-1 cm kawałki. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Jajka ubijamy z cukrem na puch, następnie dolewamy olej, kefir i jeszcze chwilę miksujemy. Proszek do pieczenia, sól oraz mąkę mieszamy i wsypujemy do ubitych jajek, wszystko razem miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy, a na wierzch równomiernie rozkładamy rabarbar (można go dodatkowo posypać 1 łyżką cukru). Pieczemy do zarumienienia i suchego patyczka, czyli około 40 minut. Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem, gotowe!
jagody i rabarbar-super para:)
OdpowiedzUsuńO tak, polecam!!!
UsuńWygląda wyśmienicie :-) I popieram tutaj Lenę, jagody i rabarbar brzmią mega smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i zaręczam, taki duet wyśmienicie się komponuje z kefirowym ciastem ;) Pozdrawiam!!!
UsuńCudowne ciasto Aguś, wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam!!!
UsuńJakie pulchniutkie ciasto! Muszę zrobić, zwłaszcza, że tak szybko się je robi, super!
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo dobre, wcinaliśmy jeszcze ciepłe! (Jak zawsze zresztą :) Pozdrawiam cieplutko!!!
UsuńPyszne.
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
Usuńpyszny placuszek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;)
Usuń