Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was świetny przepis na wiosenny chłodnik. Jest orzeźwiający, kremowy i przede wszystkim pyszny! Idealny nie tylko na upały. Bardzo polecam!!!
Składniki na chłodnik ze szparagów: na 2 porcje
200 g zielonych szparagów
50 g obranego i posiekanego, zielonego ogórka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1-2 łyżki śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego
250 ml wody
1/2 łyżeczki soli
sól i pieprz
Wodę i sól przekładamy do małego garnka, zagotowujemy. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki (średnio około 3-4 cm), obieramy, odcinamy główki, a resztę kroimy w 1 cm kawałki. Szparagi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3-4 minuty (do miękkości), wyłączamy grzanie i natychmiast studzimy (garnek wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą z lodem). Wystudzone szparagi (wraz z wodą) przelewamy do kielicha miksera (jednego zostawiamy do ozdoby), dodajemy posiekanego ogórka, szczypiorek i miksujemy. Na końcu dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Teraz zupę wkładamy do lodówki i chłodzimy około 1-2 godziny (warto schłodzić również szklaneczki w których ją będziemy serwować). Gotowy chłodnik podajemy w dobrze schłodzonych szklaneczkach i ozdabiamy gotowanym szparagiem.
Chłodnik idealny na upały ;D
OdpowiedzUsuńO tak ;)
Usuńtakiego chłodnika jeszcze nie jadłam, pyszny musi być:)
OdpowiedzUsuńJest, jest ;)
UsuńFajny pomysł nigdy takiego nie robiłam , musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam ;)
UsuńAguś świetny pomysł, nie robiłam tak jeszcze :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko! Polecam!
Usuńuwielbiam zielone szparagi, muszę wypróbowac takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo smakuje rewelacyjnie!
UsuńCudowna konsystencja :D
OdpowiedzUsuńŻebyś wiedział!
Usuńszkoda, że ja i szparagi to nie jest wielka love, choć zjem od czasu do czasu :)
OdpowiedzUsuńSzkoda i to wielka. Niemniej jednak polecam wypróbować chłodnik, gdyż miks składnków jest naprawdę zgrany i świetnie ze sobą się komponuje.
UsuńDivota! ♥ Izgleda fantastično ovo osvežavajuće pićence! Obožavam špargle, ovo bih rado probala.. ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam Kochana! Zupa na pewno Ci posmakuje! Pozdrawiam serdecznie!!!
UsuńMusi być przepyszny! <3
OdpowiedzUsuńJest :)
Usuń