Dziś zapraszam Was na pyszny sernik w kakaowym cieście, przez większość zwany "królewskim". Skąd ta nazwa? Łatwo się domyśleć, gdyż jest przepyszne, wręcz godne królewskiego stołu. Przygotowuję je na niemal wszystkie święta i większe uroczystości (zdjęcia jeszcze w klimacie Wielkanocnym). Oprócz tego, że jest wyśmienite w smaku, zawsze się udaje, to jeszcze pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Bardzo polecam, nie tylko od święta ;)
Składniki na sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim": na formę 24x28 cm
SPÓD:
250 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
2-3 łyżki kakao
150 g masła
1 małe jajko
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao i przesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy jajko, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Teraz wałkujemy i wykładamy nim wyścieloną papierem do pieczenia formę (spód i 1 cm rant). Chłodzimy.
MASA SEROWA:
500 g twarogu 2-3 razy mielonego
400 ml śmietany słodkiej (18% lub 30%)
(zamiast twarogu i śmietany można użyć 1 kg sera w wiaderku)
4 jajka
200 g cukru
skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy (niepryskanej)
2 budynie waniliowe
Twaróg miksujemy ze śmietaną i jajkami, kolejno dodając resztę składników. Cały proces miksowanie nie powinien być zbyt długi, żeby zbytnio nie napowietrzać masy. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
KRUSZONKA:
120 g mąki pszennej
2-3 łyżki kakao
80 g cukru pudru
100 g zimnego masła
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao i przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy do uzyskania luźniej kruszonki. Teraz posypujemy nią masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do uzyskania tzw. suchego patyczka, czyli 50-60 minut. Po upieczeniu dobrze chłodzimy. Gotowe!
chyba mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńMój też ;)
UsuńZjadłbym w całości :D
OdpowiedzUsuńNie chcę Cię podpuszczać, ale ciekawa jestem czy dasz radę ;)
UsuńNaprawdę królewskie ciasto:-)
OdpowiedzUsuńO Tak! Pozdrawiam cieplutko!
UsuńNo nie,Aga jak mozesz tak kusic... Moj przeulubiony sernik:)Twoj jest wspanialy !Szkoda,ze u mnie nie mozna dostac bialego sera.Coz,pociesze sie zdjeciami ;) Angelika
OdpowiedzUsuńWidzisz Kochana, już masz kolejny powód, by przyjechać na urlop do Polski ;) Serniczek będzie czekał :D
UsuńPolecam zastąpić biały ser ,zobacz przepis na sernik z greckich jogurtów i dalej normalnie ten przepis -pozdrawiam tak to robię w Holandii
UsuńDzięki za świetną wskazówkę ;)
Usuń(Chyba) Kiedyś taki jadłam. Pycha!
OdpowiedzUsuńHe he! Jeśli nie, to koniecznie spróbuj :) I masz rację, pycha! Pozdrawiam cieplutko!!!
Usuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńO tak ;) Zdecydowanie pyszna!!!
UsuńDivan kolač! ♥ Sviđa mi se što je odozgo čupav :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Kochana! I polecam przepis!
UsuńZawsze ten sernik robię z jogurtu greckiego i jest super,ale nie ma tego smaku co ser polski.
OdpowiedzUsuńSłyszałam, że twaróg łatwo zrobić samemu. Może warto spróbować?
UsuńNie trzeba p. do Pieczenia?
OdpowiedzUsuńW kruchym cieście proszek nie jest niezbędny. Można dodać płaską łyżeczkę, ale nie jest to konieczne.
Usuń