Dziś zerwałam niewielką porcję jarmużu, który zimował w ogródku. Nie bardzo wiedziałam co z niego przygotować. Najpierw myślałam o zupie, później o naleśnikach z nadzieniem warzywnym, następnie o makaronie w sosie z kurczaka i jarmużu. Wybór był trudny, ale że ostatnio wprost przepadam za makaronem, postawiłam na ostatnią propozycją. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i przygotowałam ten bajeczny, neutralny w smaku, zdrowy, zielony makaron. Muszę się Wam przyznać, że pierwszy raz robiłam taki makaron i efekt mnie zachwycił. Idealny, sprężysty i naprawdę bardzo smaczny. Bardzo polecam!!!
Składniki na domowy makaron jarmużowy:
150 g ugotowanego bez przykrycia, odcedzonego, zimnego jarmużu (waga po ugotowaniu!)
180-190 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
Jarmuż blendujemy. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy jarmuż. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy gładkie, elastyczne, dość twarde, ale sprężyste ciasto (w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody lub łyżkę mąki). Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1 mm i tniemy na 0,5 cm paseczki (polecam maszynkę do makaronu). Gotowe wstążeczki rozrzucamy na stolnicy, oprószamy mąką i pozwalamy im chwilę obeschnąć. Gotowy makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 1-2 minuty, następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Podajemy z kremowym sosem np. śmietanowym, pieczarkowym lub serowym. Gotowe!
ale ekstra!
OdpowiedzUsuńDzięki ;) Jest naprawdę pyszny, a jeśli masz maszynkę do makaronu to dodatkowo jest naprawdę szybki w przygotowaniu :) Polecam!!!
Usuńale fajny pomysł na makaron:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJestem zachwycona tym makaronem :-)
OdpowiedzUsuńCo dopiero będzie, gdy spróbujesz ;)
UsuńJestem zachwycona tym makaronem :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNiezły pomysł. Do wykorzystania :D
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńHej Agus !Wspanialy makaron,swietny kolorek ;) Pozdrawiam mocno !!!Angelika
OdpowiedzUsuńCześć Angela! Miło mi, że przepis Ci się spodobał. Bardzo polecam!!!
Usuńależ on ma wspaniały kolor! :)
OdpowiedzUsuńO tak! Polecam!!!
UsuńDivna testenina! Obožavam sve zeleno, rado bih jela ove tvoje makarone ♥
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Dragana!!! Makaron jest pyszny, więc bardzo polecam!
UsuńNo proszę, a ja myślałam, że tylko szpinak daje tak intensywny kolor! Gratuluje potrawy i inwencji :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że udało mi się Ciebie zaskoczyć :) Polecam przepis i pozdrawiam gorąco!!!
Usuń