Witajcie Kochani! W związku z powrotem zimy (u mnie zarówno wczoraj jak i dziś padał śnieg, a gdy wychodziłam do pracy było zaledwie -2°C) mam dla Was pyszne, rozgrzewające, aromatyczne curry rodem z Cejlonu. Jeśli macie ochotę, zapraszam!
Składniki na Cejlońskie curry z kurczaka:
1,5 kg kurczaka podzielonego na kawałki
kilka łyżek oleju rzepakowego
1 duża cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku (posiekane)
1 płaska łyżeczka ostrej papryki (ostrość dostosowujemy do własnych preferencji)
1 łyżka mielonej kurkumy
1 łyżka mielonej kolendry
1 puszka mleka kokosowego
1 płaska łyżka cukru
sok z limonki (cytryny)
sól
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy dobrze wymieszaną cebulę z czosnkiem, papryką, kurkumą i kolendrą. Następnie dodajemy kurczaka i mleko kokosowe, dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu doprawiamy solą, cukrem i sokiem z limonki. Podajemy z ryżem.
Gotowe :)
Fajny pomysł na pysznego kurczaka:)
OdpowiedzUsuńO tak! Polecam :)
UsuńMniam jakie apetyczne danie Aguś :-)
OdpowiedzUsuńI naprawdę bardzo smaczne! Pozdrawiam :)
Usuńwpadłabym na taki obiadek;)
OdpowiedzUsuńZapraszam ;)
Usuńtakim curry bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuń:) Polecam!
UsuńBrzmi intrygująco, trafia do listy do zrobienia.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i pozdrawiam :)
Usuńzdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
Usuńojejku, muszę spróbowac koniecznie!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Polecam!!!
Usuń