Na zakończenie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić knedle z truskawkami, lecz nieco inne, bo z dodatkiem twarogu. Dzięki temu knedle zyskały na smaku i delikatności, są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam!
Składniki na ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami:
750 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
750 g twarogu
1 małe jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
mąka pszenna
1/3 łyżeczki soli
truskawki (mogą być mrożone)
DO PODANIA:
jogurt naturalny
zmiksowane truskawki
cukier
Ziemniaki i twaróg przekładamy do garnka, dokładnie dociskamy do dna, dzielimy nożem na 4 części, jedną z nich wyjmujemy, układamy na pozostałych ziemniakach w ten sposób, by w garnku było 3/4 masy, a 1/4 pozostała pusta. W to puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, sól, a następnie dosypujemy tyle mąki pszennej, żeby wypełniła ona tę lukę na równo z poziomem ziemniaków i twarogu. Tak odmierzoną mąkę przekładamy na stolnicę, twaróg wraz z ziemniakami przeciskamy przez praskę wprost na mąkę i delikatnie mieszamy pomiędzy palcami, żeby mąka równomiernie oblepiła ziemniaki. W tak powstałej masie robimy wgłębienie, wbijamy w nie jajko i mieszając najpierw nożem, później rękami, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odcinamy kawałek, formujemy wałeczek i dzielimy na równe porcje wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą porcję ciasta spłaszczamy, formujemy placuszek, na środku kładziemy truskawkę i ciasto sklejamy formując okrągłą kluskę. Tak przygotowane knedle gotujemy porcjami w osolonej wodzie po około 2-3 minuty. Po tym czasie knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, wykładamy na talerze, posypujemy cukrem, polewamy jogurtem i musem truskawkowym. Podajemy jeszcze gorące.
Cudo! Myślałam, że truskawki mi się przejadły, ale chyba jednak nie... :)
OdpowiedzUsuńHe, he! Nie ma szans! Spróbuj, są pyszne. Chociaż z jagodami będą równie smakowite ;)
UsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Robiłam niedawno knedle, uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńAle bym teraz zjadła takie pyszne knedle. Oj narobiłaś mi smaku Aguś :-)
OdpowiedzUsuńPolecam się Marzenko!
UsuńWg mnie jeszcze lepsze jest ciasto z samego sera i mąki, jak na leniwe... Ale to oczywiście kwestia gustu :-) Twoje wyglądają jak lody z polewą truskawkową!
OdpowiedzUsuńWłaśnie ostatnio też słyszałam taką opinię i będę musiała sprawdzić czy to prawda ;) Te były pyszne!
UsuńO ,jeszcze truskawy.
OdpowiedzUsuńA co!!!?!
Usuńuwielbiam knedle, te z truskawkami musiały być przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Jak bym miała gosposię to co najmniej raz w tygodniu życzyłabym sobie obiad na słodko. A to knedle, a to pierogi z owocami, a to ryż z jagodami... Ale by było fajnie!
UsuńKnedle z truskawkami uwielbiam, chętnie bym zjadła, ale u mnie już truskawek nie ma :/
OdpowiedzUsuńJa jak już nie mam to używam mrożonych. Ten sam efekt. Polecam!
UsuńObožavam knedle! Mi ovde pravimo uglavnom sa šljivama, pa mi je ovaj tvoj recept baš interesantan ♥
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię ze śliwkami, ale z truskawkami bądź jagodami (borówkami) są równie smaczne. Polecam Ci Kochana! Spróbuj!
UsuńAle pyszne :) wpraszam się na jedną knedelkę :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTylko na jedną? No, Kochana, jak już się wpraszać to na co najmniej sporą porcję ;)
UsuńW takim razie czekam!
Ziemniaczano - twarogowych nie robiłam, ale musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńByły, były! Bardzo polecam!
UsuńPrawdziwa truskawkowa rozpusta. Kocham <3
OdpowiedzUsuń:D I ja, i ja!!!
UsuńPrzepyszne, chodzą za mną od dłuższego czasu i w końcu będę musiała zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Z tym sosikiem ajaj ale bym zjadła, wyglądają obłędnie i tak mnie kuszą :-) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńDzięki ;) Naprawdę warte polecenia ;) Pozdrawiam serdecznie!
Usuńuwielbiam takie knedelki:)
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis, niebo w gębie ;)
UsuńMniam,super knedelki!!!
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
Usuńwow - knedle wyglądają zjawiskowo, zjadłabym z wielką chęcią - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! Zapraszam!!!!
Usuńwow - knedle wyglądają zjawiskowo, zjadłabym z wielką chęcią - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń