Dziś na deser polecam delikatny, śmietankowy, słodki clafoutis z dodatkiem kwaśnego rabarbaru. Najlepszy jeszcze ciepły, dla kontrastu podany z gałką waniliowych lodów. Szybki i prosty w przygotowaniu, nie może się nie udać. Polecam, póki sezon na rabarbar jeszcze trwa.
Składniki na clafoutis z rabarbarem:
600 g umytego, osuszonego, pokrojonego w 2-3 cm kawałki rabarbaru
100 g cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
4 łyżki oleju
2 jajka
100 g mąki pszennej
150 ml mleka
125 ml śmietanki 30%
cukier puder do oprószenia
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Rabarbar przekładamy do formy do zapiekania (ja użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego ;). Cukry, olej, jajka i mąkę miksujemy. Następnie dolewamy mleko i śmietankę i znów miksujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy na rabarbar i pieczemy około 35-40 minut, aż się apetycznie zarumieni. Po wyjęciu chwilkę studzimy i podajemy jeszcze ciepłe. Gotowe!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńPyszny deser :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!
UsuńAgnieszko bardzo lubię takie desery, do tej pory robiłam z truskawkami i jabłkami, z rabarbarem jeszcze nigdy. I z chęcią spróbuję z nim zrobić, z pewnością smakuje rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Marzenko!
UsuńZrobiłaś mi ochotę na coś słodkiego ;)
OdpowiedzUsuńkiedyś miałam robić ten deser, ale w końcu wybrałam coś innego. Muszę jednak zrobić! :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
UsuńWygląda pysznie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!!!
UsuńSmakowicie to wykombinowałaś. Jak czytałam to ślinka mi ciekła. Oj, pysznie, pysznie się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńDzięki Krysiu! Polecam!
UsuńNigdy nie jadłam tego deseru, a kusi :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Więc polecam!
UsuńPredivno izgleda, prosto zove da se zagrabi kašikom... Prelep desert ♥
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! Zapraszam na porcję ;)
UsuńCiasto z rabarbarem jest bardzo smaczne a to przez to,że rabarbar ma tak wyjątkowy smak.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak!
UsuńWygląda tak pysznie, że zjadłabym go i samego, choć z gałką lodów smakowałby pewnie rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuń:) W każdej wersji jest pyszne!
UsuńJak ja bym się wgryzła ta łychą w to cudo. Ach moja dieta wzięłaby w łeb. Podeślij kawałek
OdpowiedzUsuńJuż ślę ;p
Usuń