Co zrobić, żeby deser smakował obłędnie? Dodać do niego czekoladę! Jeśli też tak uważacie mam dla Was wspaniały przepis na sos czekoladowy, idealny do lodów, owoców, naleśników, budyniów, jogurtów, bitej śmietany i całej reszty. Intensywny smak kakao, subtelnie podkreślony słodyczą sosu idealnie komponuje się z deserami. Bardzo polecam!
A tu z lodami karmelowymi, na które przepis znajdziecie tutaj
Składniki na sos czekoladowy do deserów:
125 ml wody
100 g brązowego cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
szczypta soli
50 g gorzkiego kakao
50 g czekolady (u mnie gorzka z dużą zawartością kakao)
Do wody dodajemy oba cukry oraz sól i stawiamy na średnim ogniu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gdy syrop jest gotowy stopniowo dodajemy do niego kakao, za każdym razem dokładnie mieszając. Gotujemy około 3 minuty, wyłączamy grzanie, a po około 10 minutach dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Ja dodałam gorzką bo lubię intensywny smak kakao, ale równie dobrze można dodać czekolady mlecznej. Mieszamy aż czekolada się rozpuści, studzimy. Po schłodzeniu gęstnieje ;)
Mniam. Dzisiaj potrzebuje dużo energii :-) i zjadłabym taki pyszny deser :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam ;)
UsuńJaki intensywny :) Akurat jem banana, doślesz troszkę sosu? :)
OdpowiedzUsuńJuż dosyłam ;)
UsuńRadzę nie robić na zapas... Bo i tak nie zostanie! ,) Bardzo czekoladowy, do lodow.. Mmm bajka!
OdpowiedzUsuń;) Ha, ha! Wiedziałam, że Ci posmakuje!
UsuńPozdrawiam cieplutko!
Hmm... takiego sosu czekoladowego jeszcze nie robiłam. Muszę zapisać i spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam! U nas robi furorę ;)
Usuńmmm, zanurzałabym w nim truskawki i zajadała...
OdpowiedzUsuńJa właśnie czekam na te nasze truskaweczki, żeby zrobić owocowe fondue...
Usuńmmmm pyszności, zapisuję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
Usuńsos pierwsza klasa, do deserów i ciast też będzie fajny
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Wczoraj robiłam naleśniki, sos sprawdził się doskonale!!!
UsuńNa pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i czekam na efekty!
Usuń