Jeśli macie ochotę na puszystą, delikatną babeczkę, to polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Dodatek maku nadaje jej głębi smaku, polecam!
Składniki na babkę marmurkową makową:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2,5 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
3-4 łyżki suchego maku
2 łyżki mąki
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając
kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy
jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do
pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części,
do jednej dodajemy mak, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie
mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak
przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto, na nie to z makiem,
wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy
do zarumienienia. Po około 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, jeśli
wyjmiemy suchy to ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne wyjmujemy
i układamy na paterze do góry dnem i oprószamy cukrem pudrem :)
Wpadam na kawałek ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam!!!
UsuńAguś super babeczka Ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Marzenko!!!
UsuńUwielbiam taki dodatek maku :)
OdpowiedzUsuńJa też :) Pozdrawiam cieplutko!!!
UsuńAlmost every day a new recipe for a nice cake! Bravo!
OdpowiedzUsuńWe really like cake ;) Have a sunny day Dragana!
UsuńSuper babka :)
OdpowiedzUsuń;) Dziękuję bardzo!!!
UsuńWidać, że puszysta. Taka jak mojej Mamy :-)
OdpowiedzUsuń;) to największy komplement!
Usuń