Wielkanocne Święta już niedługo, więc czas najwyższy zastanowić się nad wyborem ciast na tę okazję. Oczywiście jednym z ważniejszych wypieków jest babka i właśnie dziś przedstawię Wam przepis na jedną z nich, czyli na babkę marmurkową. Warto upiec tę babeczkę, gdyż jest puszysta, mięciutka, łatwa do przygotowania i zawsze się udaje. Porcja ciasta jest spora i wystarczy na przygotowanie dużej babki lub dwóch mniejszych. Polecam!!!
Składniki na babkę marmurkową w czekoladzie:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2,5 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki (może być kokosowa)
tłuszcz i bułka tarta do formy
POLEWA CZEKOLADOWA:
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki oleju lub śmietanki 30 %
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto, na nie to z kakaem, wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy do zarumienienia. Po około 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, jeśli wyjmiemy suchy to ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne wyjmujemy i układamy na paterze do góry dnem :)
Polewa. Czekoladę łamiemy na kostki, dodajemy olej i topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofali, mieszamy i polewamy zimne ciasto. Gotowe!
bardzo smacznie wygląta ta babka, fajnie oblana czekoladą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Gabrysiu! Zaręczam, że smakuje wspaniale, polecam :P
UsuńNie wiem dlaczego, ale mi babki wielkanocne nigdy się nie udają :/
OdpowiedzUsuńMoże masz za małą formę? Ja kiedyś miałam małą formę i ciasto mi się nie dopiekało. Teraz piekę w jednej naprawdę sporej lub w dwóch średnich i jest super. Spróbuj babeczki z tego przepisu, nie trzeba ubijać masła, więc jest mniejsze ryzyko niepowodzenia.
UsuńPozdrawiam i daj znać jeśli odważysz się ją upiec :)
Nie wiem dlaczego, ale mi babki wielkanocne nigdy się nie udają :/
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAleż czekoladowo oblana-pyszności ;)
OdpowiedzUsuńDzięki! Masz rację pyszności!!!
UsuńUwielbiam babki! zamawiam kawałek :)
OdpowiedzUsuńTylko kawałek? Nie sądzę, żebyś poprzestała na jednym kawałku :)
Usuńteż o tym myślałam, jak pisałam komentarz, ale nie chciałam ujawniać, że jestem babkowym łasuchem :) sto lat nie jadłam babki, ale mi apetyt na nią zrobiłaś.... mniaaam!
UsuńTo Ci powiem w tajemnicy, że właśnie wcinam babkę tulipan :) Zapraszam :D
UsuńSuper wygląda oblana tą czekoladą!
OdpowiedzUsuńI super smakuje! Dzięki!!!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Ładnie wyglada i ta polewa mega kusząca!
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńPrzepiękna babka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
Usuńpięknie wygląda, elegancko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńPozdrawiam cieplutko!
Masz rację, baba wielkanocna na święta to ciasto Nr1. Tyle różnych propozycji... co tu wybrać. Twoja też kusi i wyglądem i sam przepis. Ale polewa czekoladowa to powala na kolana :)
OdpowiedzUsuń:D Dziękuję bardzo Krysiu!
UsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Ile czekolady mniam, i do tego taka puszysta jak lubię :-) pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Jest naprawdę wyjątkowo smaczna :)
Usuń