Mięciutkie, puszyste, delikatne ciasto z soczystymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia, lub na śniadanie z kubkiem kakao.... Mmmm.... Polecam!!!
Składniki na rogale drożdżowe z jabłkami na 32 sztuki
700 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
75 g cukru
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
100 g rozpuszczonego masła
skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
jajko do posmarowania
NADZIENIE:
9 jabłek
8-9 łyżek cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
4-5 łyżek rodzynek
Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, dolewamy część mleka i dokładnie mieszamy, wlewamy do dołeczka w mące i odkładamy na 5-10 minut, aż drożdże nieco podrosną. Do reszty ciepłego mleka wbijamy jajka i mieszamy do połączenia. Gdy drożdże już podrosną dolewamy mleko z jajkami, dodajemy cukier, sól, otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej niż 5 minut) jeśli jest zbyt twarde dodajemy trochę ciepłego mleka. Następnie dodajemy rozpuszczone, letnie masło i nadal wyrabiamy, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie, czyli około 3-4 minuty. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aby ciasto podwoiło objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w około centymetrową kostkę, przekładamy do garnka. Garnek stawiamy na kuchence, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż jabłka puszczą sok (jeśli jabłka nie są soczyste, możemy dolać 2-3 łyżki wody), następnie dodajemy rodzynki cukier, cynamon, mieszamy i podgrzewamy, aż odparujemy cały sok (ja zwiększam grzanie na maksimum i szybko odparowuję, by jabłka pozostały jędrne). Gotowe nadzienie studzimy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, a następnie dzielimy go na 8 trójkątów. Porcję nadzienia kładziemy na brzegu trójkąta i zwijamy go w kierunku środka koła, tworząc rogalika.
bardzo fajnie Ci wyszły :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzięki ;) Są naprawdę rewelacyjne! Gorąco pozdrawiam!
UsuńWow! Zdjęcia są przepiękne! Rogale prezentują się tak obłędnie, że aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo mi miło! A co do rogali to są wyśmienite!
UsuńGorące pozdrowienia!
Ale pyszne rogaliki :-) super wyglądają :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Naprawdę są super. Polecam!
UsuńŁał! Wspaniały pomysł! wiele bym dała żeby spróbować ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się ;) jeszcze kilka zostało.
UsuńAgnieszko - rogale pierwsza klasa, jakie złociste i to nadzienie - strasznie zrobiłam się głodna - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńszczerze polecam przepis! rogaliki są naprawdę wyśmienite :)
UsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńPoproszę parę na drugie śniadanie do pracy ;)
Dziękuję!
UsuńJuż zapakowałam :)
Agnieszko, ja ten przepis zapisuję i koniecznie muszę zrobić dla moich łasuchów jabłkowych. Pyszne, puszyste. Po prostu genialne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i potwierdzam! są przepyszne!
UsuńChyba zapiszę gdzieś ten przepis! :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) i nie zapomnij wypróbować :D
UsuńSuper rogaliki :D dzisiaj będę testowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) i proszę napisz jak smakowały.
UsuńWyglądają rewelacyjnie. Miałabym ochotę na takiego rogala
OdpowiedzUsuńPoczęstowała bym ale już nie ma :(
UsuńPozostaje tylko zrobić samemu :)
Gorąco pozdrawiam!