Pamiętacie rogale drożdżowe z jabłkami? Były tak pyszne, że postanowiłam wykorzystać to samo nadzienie, lecz zdecydowanie prostsze i szybsze w przygotowaniu ciasto, a mianowicie gotowe ciasto francuskie. Deser okazał się strzałem w dziesiątkę! Niezwykle chrupiące ciasteczka z bogatym w smaku, soczystym, przepysznym nadzieniem z jabłek z dodatkiem rodzynek i cynamonu. W sam raz na szybki deser lub słodką przekąskę. Polecam!!!
Składniki na ciasteczka z ciasta francuskiego na 8 sztuk
1 arkusz ciasta francuskiego o wadze około 250g
3 jabłka
2-3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki rodzynek
żółtko do posmarowania
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w około centymetrową kostkę, przekładamy do garnka. Garnek stawiamy na kuchence, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż jabłka puszczą sok (jeśli jabłka nie są soczyste, możemy dolać 1 łyżkę wody), następnie dodajemy rodzynki cukier, cynamon, mieszamy i podgrzewamy, aż odparujemy cały sok (ja zwiększam grzanie na maksimum i szybko odparowuję, by jabłka pozostały jędrne). Gotowe nadzienie studzimy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto dzielimy wzdłuż dłuższego boku na pół, a w poprzek na 4 części.
Na każdą porcję nakładamy trochę nadzienia i sklejamy na pół. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut, czyli aż się ładnie zarumienią.
Jak ja kocham ciastka francuskie i jabłka do tego ;)
OdpowiedzUsuńJa też :D Polecam Ci te ciasteczka, są pyszne!!!
UsuńPycha :-) uwielbiam ciasto francuskie, super sprawdza się w daniach :-) pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńoj tak! Naprawdę pyszne ciasteczka!!!
Usuńcudowne połączenia - musiały być pyszne - Ty to masz pomysły - pozdrawiam Cię Agnieszko i życzę miłego wieczoru :-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę były pyszne! Dziękuję i polecam!
UsuńJa również Tobie Halinko życzę miłego wieczoru i przepysznego tygodnia!!!
Mmm... Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńI ja, i ja!!!
Usuń:D