Przyznam się szczerze, że inspiracją do powstania tego dania była potrawa Leny z bloga Rhubarb Baby, a mianowicie Roladki z karkówki z fetą. Choć składniki zdecydowanie różnią się od siebie, to spodobał mi się sposób przygotowania potrawy, co oczywiście musiałam wypróbować. W rezultacie powstało bardzo smaczne danie, które nie wymagało dużego wysiłku, a efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam!
Składniki na pstrąga pieczonego z warzywami
3 pstrągi
przyprawa do ryb
3 gałązki natki selera
3 gałązki natki pietruszki
3 ząbki czosnku
6 ziemniaków
6 młodych, małych cebul lub 3 większe
1 młoda, mała cukinia lub 3 młode patisony
2 garści pomidorków koktajlowych
przyprawa do ziemniaków
oliwa
masło i cząstki cytryn do podania
Świeże pstrągi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie nacieramy przyprawą do ryb (z zewnątrz i od środka). Z gałązek pietruszki i selera odrywamy liście i drobniutko je siekamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy, dodajemy łyżeczkę przyprawy do ryb mieszamy z liśćmi. Powstałą masę dzielimy na trzy części i każdą z nich nadziewamy ryby, gotowe wkładamy do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na 4-6 części (w zależności od wielkości), przekładamy do sporej miski. Cebule obieramy, myjemy i kroimy je na ćwiartki (duże-na ósemki), dokładamy do ziemniaków. Cukinie lub patisony kroimy w plastry wielkością przypominające ziemniaki i cebule, dodajemy do pozostałych warzyw. Do miski z warzywami wlewamy trochę oliwy (5-6 łyżek), 2-3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków i dokładnie mieszamy, żeby przyprawa i oliwa dokładnie oblepiły warzywa. Pomidorki myjemy i odkładamy osobno. Dużą blachę (ja użyłam tej standardowej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia (ułatwi nam to zmywanie) i wykładamy na nią warzywa. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie na ziemniaki wykładamy pstrągi, posypujemy pomidorkami i pieczemy kolejne 12-15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Na półmiski wykładamy część warzyw, na nie układamy rybę. Serwujemy z masłem i cytryną.
Ależ to pysznie wygląda, aż chcę wprosić się na taki obiad! No i byłam inspiracją, miło mi :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba ;-) i zapraszam.
UsuńAle smakowicie wygląda!!
OdpowiedzUsuńJak wygląda tak smakuje. Polecam!
UsuńŚlicznie go podałaś! musi bajecznie smakować!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-) Rybka jest naprawdę smaczna i soczysta. Polecam!
UsuńSuper danie. Wygląda pysznie. Zjadłabym taką rybkę :-)
OdpowiedzUsuńAż się zaśliniłam od czytania. Pyszny przepis. Pstrąg chodzi za mną od jakiegoś czasu. Ja natomiast często przyrządzam łososia. Oj, muszę tego pstrąga zrobić :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba ;) Polecam, bo rybka jest pyszna :-D
UsuńUwielbiam takie rybne dania :-)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńPyszna rybka i warzywa fajnie przypieczone. Podana jak z najlepszej restauracji :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że Ci się podoba :-D
UsuńRybka jest soczysta i pyszna, toteż polecam!
Moja Mama byłaby zachwycona, bo jest wielką fanką rybek :)
OdpowiedzUsuń:D Więc zrób jej niespodziankę :-)
UsuńGorąco pozdrawiam!