Mój Mąż jest Zasłużonym, Honorowym Dawcą Krwi, co wiąże się z tym, że często oddaje krew. Za to dostaje czekoladę i dość sporą paczkę prażonych, solonych orzeszków ziemnych, za którymi nie bardzo przepadamy :(. Nazbierało się kilka paczek, więc postanowiłam zrobić z nich masło orzechowe i to było to! Jest pyszne! Polecam!
Składniki na masło orzechowe:
150 g prażonych, solonych orzeszków ziemnych
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oleju arachidowego lub miękkiego masła
Orzechy wsypujemy do blendera, mielimy około 2 minuty, następnie dodajemy miód i dalej blendujemy. Po kolejnych 2 minutach dodajemy olej lub masło i jeszcze chwilę blendujemy, aż otrzymamy gładką pastę. Gotowe. Masło orzechowe przechowujemy w lodówce.
Uwielbiam masło orzechowe! Zwłaszcza z owocami.. Mmmm. Takego domowego jeszcze nie jadłam, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa je bardzo lubię. Przyznam się, że przygotowałam je z myślą o mojej siostrzyczce :-D i jej trochę wyjadlam ;)
UsuńMuszę je kiedyś zrobić i wykorzystać ten przepis :D
OdpowiedzUsuńPolecam i zachęcam ;-)
Usuńmój brat też jest HDK, w przeciwieństwie do Was ja bardzo lubię te orzeszki, ale może i lepiej, że ich nie lubicie, bo przynajmniej powstało masło orzechowe, które na pewno powala na kolana, a swoją drogą świetny talerzyk - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń;D Dziękuję bardzo! Talerzyk to pamiątka po babci. Gorąco pozdrawiam!
UsuńJa tak myślę o tym maśle i ciągle mi szkoda blendera. Ale kiedyś się odważę, bo masło orzechowe kocham ;)
OdpowiedzUsuńOj tam, oj tam! Blender można kupić w każdym markecie, a takie masełko jest jedyne w swoim rodzaju. A zresztą mojemu blenderowi nic nie jest ;-)
UsuńZachęcam i gorąco pozdrawiam!
A ja orzeszki bardzo lubię, a pomysł na masło to strzał w 10. Dla męża uznanie z mojej strony za to co robi :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :D Mąż też dziękuje :D i gorąco pozdrawia.
UsuńMasło orzechowe mniam, to jest pyszne. Mój mąż bardzo lubi orzeszki, zrobię mu takie masło. Będzie zadowolony :-)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę i polecam!
UsuńTakie masło to jest coś! Zaraz chyba będę robić :D Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana! Polecam ;-)
Usuń