Kto ma warzywa w przydomowym ogródku, ten wie, że to co gotujemy w sezonie letnim jest uzależnione od tego, co tam akurat dzisiaj wyrosło na grządce ;). Toteż w mojej kuchni od pewnego czasu rządzi rytm przyrody, dając mi możliwość kreatywnego tworzenia potraw. Dziś rano przyniosłam świeże fenkuły, cebule, cukinie, kilka pomidorów, gałązki tymianku oraz kilka listków oregano i stworzyłam z nich niesamowicie smaczne danie. Polecam!!!
Składniki na klopsiki w warzywnym sosie
KLOPSIKI:
500 g mięsa mielonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy do mięs
0,5 łyżeczki majeranku
pieprz
sól
1 mała bułka
mleko do namoczenia mleka
bułka tarta
olej do smażenia
SOS:
2 fenkuły (kopry włoskie), moje miały 200 g
4 młode, nieduże cebule
1 młoda, mała cukinia
500 g pomidorów
tymianek
oregano
Fenkuły kroimy w spora kostkę, odkładamy. Cebule kroimy w podobnej wielkości kostkę i również odkładamy. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką i odkładamy.
Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odsączoną z mleka bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, majeranek, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z dwóch stron na rumiano. Usmażone kotlety odkładamy na talerz, na tej samej patelni smażymy fenkuł, gdy trochę zmięknie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy cukinię i jeszcze chwilkę smażymy (około 2 minuty), dodajemy odłożone wcześniej klopsiki. Pomidory obieramy ze skórki, drobno siekamy lub blendujemy i przekładamy do patelni. Dodajemy trochę tymianku i posiekane listki oregano (po około 0,5 łyżeczki świeżych ziół), przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy je jeszcze kilka minut, na koniec doprawiamy solą. Podajemy z makaronem, choć ja zajadam się nimi bez dodatków. Polecam!
Zdrowe, kolorowe i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńŻebyś wiedziała ;)
UsuńŚwietnie, że masz taki ogródek koło domu. Ja przeważnie planuję, co ugotuję, albo ... wpada mi w oko w sklepie coś ciekawego. Bardzo smakowite danie przygotowałaś, a sosik z tymi kotlecikami... wygląda to ...ummm niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Polecam to danie bo jest zdrowe i pyszne!
Usuńfantastyczny pomysł na klopsiki :) aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam, bo naprawdę warto wypróbować przepis ;-)
Usuńi tu masz rację, latem przyroda dyktuje nam, co ma pojawić się na stole, też mam ogródek i codziennie najpierw tam zaglądam, a potem zabieram się za przygotowanie obiadu ze świeżymi warzywami w różnej postaci - to jest świetne, danie z klopsikami wygląda bardzo smacznie, nieźle wykombinowałaś ten sosik - super :-)
UsuńBardzo się cieszę, że podzielasz moją pasję do uprawiania warzyw i gotowania z nich sezonowych potraw. To niesamowite ile radości daje uprawianie tych kilku grządek, zbieranie plonów i przetwarzanie ich na smakowite dania.
UsuńA co do klopsików, to są naprawdę pyszne, a przy okazji zdrowe.
Gorąco Cię Halinko pozdrawiam i życzę miłej nocki ;)
To danie musi być pyszne !.
OdpowiedzUsuńOj jest, jest ;-)
UsuńMuszę przestać wchodzić na twojego bloga przed posiłkami...twoje potrawy są tak 'smaczne dla oczu',że od razu leci ślinka :-) zjadłabym takie klopsiki a tu tylko szpitalne jedzenie,ech ;_;
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :)
Mam nadzieję, że szybko wrócisz do zdrowia ;-)
UsuńCieszę się, że moje dania Ci się podobają i zaręczam że są naprawdę pyszne ;-)
Gorąco pozdrawiam!!!