Składniki na jagody na zimę na 4 słoiczki o pojemności 0,33 l
1 litr jagód (przebranych i umytych)
16-20 łyżek cukru
Jagody równomiernie rozkładamy w słoiczkach (po około 3/4 wysokości), dodajemy po 4-5 łyżek cukru, zakręcamy słoiczki suchymi, czystymi pokrywkami i potrząsamy słoikiem, żeby cukier równomiernie oblepił jagody. W szerokim garnku układamy ściereczkę, szmatkę lub pieluchę tetrową, układamy na niej słoiczki, dolewamy wodę do 3/4 wysokości słoiczków. Włączamy grzanie, gotujemy około 3-4 minuty od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Po tym czasie wyjmujemy słoiczki, odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną. Zimne już słoiczki przenosimy do spiżarni lub w inne suche, ciemnie, chłodne miejsce. Polecam!!!
Ja też zamykam dary lata w słoiki. Fajnie tak zimą otworzyć słoik pyszności :-)
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńJa mroziłam jagody, ale ten sposób wydaje mi się dużo lepszy :)
OdpowiedzUsuńJa też mrożę, w tym roku około 10 litrów ;), a drugie tyle robię w słoiki :-D
UsuńJak widać lubimy jagody.
wyśmienite Ci wyszły :) ja też juz zrobiłam przetwory z jagód na zimę :) zamknełam odrobinę lasu w słoiczku :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO tak! I to mi się podoba ;)
UsuńGorąco pozdrawiam!
takie jagódki idealnie sprawdzają się jako dodatek do klusek na parze :) smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że jeszcze nie próbowałam. Muszę to koniecznie zmienić. Dziękuję za inspirację i gorąco pozdrawiam.
UsuńBardzo lubię jagody ze słoiczka. Jeszcze nie robiłam, ale muszę, koniecznie...zrobić :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają te jagody, a zimą to dopiero gratka zajadać się takimi pysznościami, również zamykam dary lata w słoiczkach, obecnie jestem zakopana ogórkami i cukinią więc dzielnie walczę - serdecznie pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń:) Ja już ogórki mam już za sobą, ale od przyszłego tygodnia zaczynam z papryką i pomidorami ;D
UsuńTrzymam za Ciebie kciuki!
:-)
UsuńNo wspaniałe są te jagody! Pycha :)
OdpowiedzUsuńA żebyś wiedziała! :-D
Usuń