Kolejny pomysł na znakomity wypiek z brzoskwiniami. Pyszne, mięciutkie, wilgotne ciasto z soczystymi brzoskwiniami i pyszną maślaną kruszonką podbiło nasze serca. Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, zawsze się udaje, jest z dużą ilością owoców, czyli ma w sobie wszystkie cechy mojego ulubionego letniego ciasta. Zniknęło jeszcze ciepłe! Polecam!
Składniki na ciasto śmietanowe z brzoskwiniami i kruszonką na formę o wymiarach 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm
250 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
150 g cukru
230 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
6 obranych i pokrojonych w ósemki brzoskwiń
KRUSZONKA:
50 g masła
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę z cukrem mieszamy w misce, w rondelku roztapiamy masło i jeszcze ciepłe wlewamy do mąki z cukrem. Kruszonkę energicznie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Śmietanę ubijamy z jajkami stopniowo dodając cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z solą i przesiewamy do masy śmietanowej, miksujemy aż składniki ciasta się połączą. Gotową masę przelewamy do formy, na cieście układamy brzoskwinie, na owoce kruszymy stężałą kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Ależ genialne ciasto. Taka blacha pysznego ciasta :) Uwielbiam z kruszonką. Ale mnie połaskotało :) Ummmm :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszne! Kolejną jego zaletą jest to, że jest bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Polecam na sobotnie popołudnie.
UsuńTakie aromatyczne i domowe - najlepsze :>
OdpowiedzUsuńNo pewnie :-D
UsuńAleż mi się podoba ten przepis! :)
OdpowiedzUsuń:-D Polecam! ;) Naprawdę warto.
UsuńO Boże to ciasto musiało być pyszne - wpisuję się przynajmniej na kawałek - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym się podzieliła, ale już nie ma! Zostawiam ci jednak przepis i zachęcam do wypróbowania.
UsuńKolejne cudeńko. Lubię Twoje przepisy
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i polecam ;-)
UsuńTakie ciasta są najlepsze. Pyszne i szybkie :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Całkowicie się z Tobą zgadzam.
UsuńRewelacyjny przepis, prosty i apetyczny!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam ;)
UsuńTak tu pięknie u Ciebie :) A ciasto wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńAleż z Ciebie przemiła osóbka :)
UsuńA jeśli chodzi o to ciasto, to jest naprawdę wyjątkowe. Szybkie do zrobienia, łatwe i naprawdę bardzo smaczne. Jeśli masz chwilę i ochotę na coś słodkiego to polecam Ci to ciasto;-)
Pozdrawiam!
Zdziwiłam się, że nie ma w przepisie masła ani oleju, wypróbowałam i wyszło wspaniale! Dziękuję
OdpowiedzUsuń🥰 Bardzo się cieszę 😀
Usuń