Kolejna moja propozycja na letnie ciasto, szczególnie dla wszystkich miłośników kokosanek. Jest pyszne! Kruche ciasto z truskawkowym dżemem, pod kokosową kruszonką, skrywającą soczyste, lekko kwaskowe jagody. Wszystkie smaki są idealnie wyważone, subtelnie się ze sobą łączą, tworząc niesamowicie pyszną całość. Polecam!!!
Składniki na kruche ciasto truskawkowo-jagodowe z kokosem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
150 g masła (rozpuszczonego)
1/2 słoika dżemu truskawkowego (najlepiej swojskiego)
0,5 szklanki jagód
WARSTWA KOKOSOWA:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
2 szklanki wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na przygotowaną blaszkę, dociskamy palcami lub np. szklanką i wkładamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 10, maksymalnie 15 minut do lekkiego zarumienienia. Złociste ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Chłodny spód smarujemy dżemem i posypujemy jagodami. W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem, a następnie dodajemy kokos i mieszamy. Masę kokosową wykładamy na jagódki i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut, aż się ładnie zarumieni. Gotowe!
Składniki na kruche ciasto truskawkowo-jagodowe z kokosem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
150 g masła (rozpuszczonego)
1/2 słoika dżemu truskawkowego (najlepiej swojskiego)
0,5 szklanki jagód
WARSTWA KOKOSOWA:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
2 szklanki wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na przygotowaną blaszkę, dociskamy palcami lub np. szklanką i wkładamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 10, maksymalnie 15 minut do lekkiego zarumienienia. Złociste ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Chłodny spód smarujemy dżemem i posypujemy jagodami. W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem, a następnie dodajemy kokos i mieszamy. Masę kokosową wykładamy na jagódki i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut, aż się ładnie zarumieni. Gotowe!
wygląda bardzo smacznie, chętnie bym zjadła takie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie parzę kawę, zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńMmmm istne niebo w gębie:)) I kokos- mniam! Piękna porcelana:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
UsuńPrezent od mamy i siostry ;-) ale się ucieszą jak im powiem :-))