Najlepsze bułeczki na śniadanie. Smakowite, pachnące sezamem i co najważniejsze, mięciutkie jak puszek! Polecam!!!
Składniki na bułki pszenne, śniadaniowe na 8 sztuk
20 g świeżych drożdży
125 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
3 żółtka
125 ml oleju
1 łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania
sezam
Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z wodą i wlewamy do mąki, odkładamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Jajka roztrzepujemy w mleku, wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy olej i sól, wyrabiamy gładkie ciasto (około 8 minut), przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy ciasto na około 60 minut, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kolejne 20 minut, czyli aż bułki wyrosną. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy około 25 minut, czyli aż się ładnie zarumienią. Studzimy na kratce. Polecam!
Składniki na bułki pszenne, śniadaniowe na 8 sztuk
20 g świeżych drożdży
125 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
3 żółtka
125 ml oleju
1 łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania
sezam
Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z wodą i wlewamy do mąki, odkładamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Jajka roztrzepujemy w mleku, wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy olej i sól, wyrabiamy gładkie ciasto (około 8 minut), przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy ciasto na około 60 minut, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kolejne 20 minut, czyli aż bułki wyrosną. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy około 25 minut, czyli aż się ładnie zarumienią. Studzimy na kratce. Polecam!
Mniam zjadałbym :) uwielbiam pieczywo własnego wyrobu
OdpowiedzUsuńPolecam przepis, bo są naprawdę pyszne!
UsuńPozdrawiam!
te bułki na pewno wypróbuję, połączone z wczorajszym dżemikiem - nie ma co, rozpieszczasz rodzinę - pozdrawiam :-)
Usuń:-D A co mi tam! Od czasu do czasu trzeba bliskim podogadzac! :-)
UsuńPozdrawiam!!! :-D
Chleb piekłam, bułek jeszcze nie. Chyba trzeba nadrobić zaległości ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo to bułka z masłem ;-)
UsuńNo nie, trafiasz idealnie w mój gust i smak. Bułki z sezamem to chyba moje ulubione! <3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D, moje też :)
UsuńSpróbuj moich Księżyców z sezamem, są to kruche, arabskie ciasteczka, które zniewalają sezamowym zapachem, może tez ci posmakują :)
Pozdrawiam!
Ale fajne bułki :-) z chęcią takie zrobię :-) pyszności na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak!
UsuńWitam,czy mogę zamiast oleju dać roztopione masło.Pozdrawiam Halina
OdpowiedzUsuńOczywiście Halinko, będą miały wyczuwalny maślany aromat. Pozdrawiam serdecznie!
Usuń