Takie łabędzie przygotowywała zawsze moja mama. Moje nie są aż tak urodziwe jak jej, ale jeszcze się nauczę :-). Ważniejsze jest to, że są naprawdę bardzo dekoracyjne, mogą stanowić ozdobę tortu, lub być podane samodzielnie, jako bezy z kremem. Polecam!
Składniki na łabędzie z bezy na 6 sztuk
2 białka
szczypta soli
60 g cukru
50 g cukru pudru
1 łyżeczka skrobi (ja użyłam 1 łyżeczki budyniu)
bita śmietana bądź dowolny krem do połączenia
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier i nadal ubijamy, do momentu, aż cukier się rozpuści. Skrobię mieszamy z cukrem pudrem i przesiewamy do ubitych na sztywno białek, delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego, blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 100 stopni C. Na papier wyciskamy 6 szyj łabędzi, coś na wzór cyfry 2 oraz 12 łabędzich skrzydeł,
wkładamy do piekarnika i suszymy około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i pozostawiamy bezy w piekarniku, aż wystygną.
Przygotowujemy bitą śmietanę, bądź dowolny krem (ja użyłam czekoladowego kremu, takiego samego jak do przełożenia ciasta). Na bezy nakładamy krem i składamy tworząc korpusy ptaków,
teraz już tylko umieszczamy szyje i łabędzie gotowe.
Składniki na łabędzie z bezy na 6 sztuk
2 białka
szczypta soli
60 g cukru
50 g cukru pudru
1 łyżeczka skrobi (ja użyłam 1 łyżeczki budyniu)
bita śmietana bądź dowolny krem do połączenia
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier i nadal ubijamy, do momentu, aż cukier się rozpuści. Skrobię mieszamy z cukrem pudrem i przesiewamy do ubitych na sztywno białek, delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego, blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 100 stopni C. Na papier wyciskamy 6 szyj łabędzi, coś na wzór cyfry 2 oraz 12 łabędzich skrzydeł,
wkładamy do piekarnika i suszymy około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i pozostawiamy bezy w piekarniku, aż wystygną.
Przygotowujemy bitą śmietanę, bądź dowolny krem (ja użyłam czekoladowego kremu, takiego samego jak do przełożenia ciasta). Na bezy nakładamy krem i składamy tworząc korpusy ptaków,
teraz już tylko umieszczamy szyje i łabędzie gotowe.
Piękne są:) Ależ wspaniały deser Ci wyszedł. Nie jest tak prosto zrobić i dobrze wysuszyć bezę. Tobie się świetnie udało :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz.
UsuńGorąco pozdrawiam!
muszę znowu powtórzyć, że rozpieszczasz rodzinę, ciekawa jestem, czy oni to doceniają - serdeczności:-)
OdpowiedzUsuńPewnie, że doceniają! Dodatkowo mobilizują i wspierają, toteż od czasu do czasu podsunę im jakiś smakołyk ;-)
UsuńGorąco pozdrawiam!!!
mniam! jak to miło zobaczyć takie pyszności jeszcze przed śniadaniem! pycha! pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Jak to miło, że komuś się podoba ;-)
UsuńGorąco pozdrawiam!!!
Jak z cukierni te łabędzie :) Ja za bezą nie przepadam, i ona za mną też nie ;) Ale wyszło pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci Kochana za miły komentarz :D
UsuńWpadam z rewizytą :) piękne są te łabędzie, mistrzowskie wykonanie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam częściej do siebie....
Ha ha! ;-) Dziękuję za odwiedziny i komentarz!
UsuńBardzo mi się u Ciebie spodobało, więc skorzystam z zaproszenia.
Gorąco pozdrawiam!!!
Jejku, jakie piękne, jestem nimi oczarowana <3
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie i polecam się na przyszłość ;-)
UsuńGorąco pozdrawiam!
Jeju, są świetne! Uwielbiam, gdy z cukiernictwa czyni się prawdziwą, wizualną sztukę :)
OdpowiedzUsuńAż się rumienię. Dziękuję za miłe słowa :)
UsuńPiękne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) i pozdrawiam!
UsuńO jakie sliczne labadki,pomysl i wykonanie na 5*.Ja mam zawsze problemy z bezami bo niby po wyschnieciu, zaraz robia sie wilgotne i kleiste.Cos z moja technika do bani i nie wiem gdzie robie blad,ale pani te ptaszeczki piekne sa.Pozdrawiam.e
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo E. Może muszą dłużej się suszyć, proszę spróbować. Jaszcze raz dziękuję za przemiły komentarz, pozdrawiam serdecznie!!!
Usuń