Składniki na bitki w sosie tymiankowym
70 dag mięsa wieprzowego (szynki, łopatki)
2 cebule
3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku lub 1-2 łyżeczki suszonego
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki cząbru
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól
pieprz
olej
2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
50-70 ml śmietany słodkiej do zup i sosów
Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy. W sporym rondlu rozgrzewamy olej i układamy na nim plastry wieprzowiny. Mięso rumienimy z dwóch stron, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebulka się zeszkli i wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy 500 ml wody, dodajemy tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, wsypujemy majeranek, paprykę słodką, cząber, trochę soli, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec duszenia mięsa wlewamy rozpuszczoną w wodzie mąkę, dolewamy śmietanę, zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz