Składniki na barszcz biały
5 kiełbasek białych surowych
1 kostka rosół drobiowy
4 średnie marchewki
1 mały seler
1 pietruszka
4 średnie ziemniaki
kawałek pora
1 opakowanie barszczu białego w proszku (lub w butelce- jak kto lubi)
1 łyżeczka majeranku
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
5 jajek ugotowanych na twardo
W sporym garnku umieszczamy kiełbaski, dodajemy kostkę rosołową, listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, dolewamy około 1,5 litra wody i zagotowujemy. W tym czasie obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kosteczkę, por w plasterki, a marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach (najszybciej w szatkownicy) i wrzucamy wszystko do gotującego się wywaru. Gotujemy około 15-20 minut, aż się warzywa ugotują. Po tym czasie dodajemy rozpuszczoną w kilku łyżkach zupę w proszku, majeranek i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Podajemy z pokrojonymi w kostkę (plasterki, ćwiartki) jajkami. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz