Ostatnio odwiedziła nas moja siostrzyczka, która tak jak ja uwielbia słodkości, a najbardziej chyba ciasta z kremem. Kiedyś skarżyła się, że już dawno nie jadła karpatki, więc postanowiłam ją zaskoczyć i właśnie takie delicje przygotować. Tym razem nie przygotowałam tradycyjnego kremu budyniowego, lecz wykorzystałam przepis na krem do napoleonek zamieszczony w gazetce Kauflandu, którego oryginalną recepturę znajdziecie tutaj, i okazał się strzałem w dziesiątkę, bo był obłędny. Polecam.
Składniki na Karpatkę
CIASTO PARZONE:
250 ml wody
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
4 jajka
KREM:
500 ml mleka
6 żółtek
10 dag cukru pudru
3 dag mąki ziemniaczanej
laska wanilii
cukier puder do posypania
Przygotowujemy ciasto. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy z ognia, wsypujemy sól z mąką i energicznie mieszamy. Następnie znów umieszczamy na ogniu i ogrzewamy ciągle mieszając, aż otrzymamy zwartą kulę (około 1 minuty), odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy przestudzone ciasto i do jeszcze ciepłego wbijamy pierwsze jajko i dokładnie miksujemy, następnie wbijamy po kolei kolejne jajka i miksujemy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 25x40 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Przygotowujemy krem. Zagotowujemy mleko z przekrojoną wzdłuż laską wanilii.Zmniejszamy temperaturę i ogrzewamy mleko przez 10 minut, aby nabrało aromatu, a następnie wanilię usuwamy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel - mogiel, następnie łączymy z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając dolewamy powoli gorące mleko, wstawiamy na gaz i gotujemy na wolnym ogniu nie przerywając mieszania, aż krem zgęstnieje. Gotowy, gorący krem przekładamy na pierwszy blat ciasta, przykrywamy drugim, chłodzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Składniki na Karpatkę
CIASTO PARZONE:
250 ml wody
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
4 jajka
KREM:
500 ml mleka
6 żółtek
10 dag cukru pudru
3 dag mąki ziemniaczanej
laska wanilii
cukier puder do posypania
Przygotowujemy ciasto. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy z ognia, wsypujemy sól z mąką i energicznie mieszamy. Następnie znów umieszczamy na ogniu i ogrzewamy ciągle mieszając, aż otrzymamy zwartą kulę (około 1 minuty), odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy przestudzone ciasto i do jeszcze ciepłego wbijamy pierwsze jajko i dokładnie miksujemy, następnie wbijamy po kolei kolejne jajka i miksujemy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 25x40 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Przygotowujemy krem. Zagotowujemy mleko z przekrojoną wzdłuż laską wanilii.Zmniejszamy temperaturę i ogrzewamy mleko przez 10 minut, aby nabrało aromatu, a następnie wanilię usuwamy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel - mogiel, następnie łączymy z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając dolewamy powoli gorące mleko, wstawiamy na gaz i gotujemy na wolnym ogniu nie przerywając mieszania, aż krem zgęstnieje. Gotowy, gorący krem przekładamy na pierwszy blat ciasta, przykrywamy drugim, chłodzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz