Aromatyczne, mięciutkie kawałki soczystego mięsa, skąpane w pysznym, aksamitnym sosie musztardowym. Nieskomplikowane, smaczne danie, które pozwoli nam urozmaicić codzienne obiadki ;-)
Polecam!!!
Składniki na bitki w sosie musztardowym
70 dag mięsa wieprzowego (szynki, łopatki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
pieprz
olej
SOS MUSZTARDOWY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400-450 ml rosołu (może być z kostki)
1-1,5 łyżki musztardy
Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy. W sporym rondlu rozgrzewamy olej i układamy na nim plastry wieprzowiny. Mięso rumienimy z dwóch stron, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebulka się zeszkli i wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy 250 ml wody, wsypujemy majeranek, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec duszenia mięsa przygotowujemy sos musztardowy. W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jasnej zasmażki. Następnie dolewamy rosół, dodajemy musztardę, mieszamy i zagotowujemy.
Ugotowane bitki wyjmujemy na półmisek, na nie wykładamy cebulkę, a wszystko to polewamy sosem musztardowym i gotowe!!!
Polecam!!!
Składniki na bitki w sosie musztardowym
70 dag mięsa wieprzowego (szynki, łopatki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
pieprz
olej
SOS MUSZTARDOWY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400-450 ml rosołu (może być z kostki)
1-1,5 łyżki musztardy
Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy. W sporym rondlu rozgrzewamy olej i układamy na nim plastry wieprzowiny. Mięso rumienimy z dwóch stron, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebulka się zeszkli i wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy 250 ml wody, wsypujemy majeranek, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec duszenia mięsa przygotowujemy sos musztardowy. W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jasnej zasmażki. Następnie dolewamy rosół, dodajemy musztardę, mieszamy i zagotowujemy.
Ugotowane bitki wyjmujemy na półmisek, na nie wykładamy cebulkę, a wszystko to polewamy sosem musztardowym i gotowe!!!
Dla mnie rewelacja!!!! Musi być przepyszne, a i oko ma na co polecieć :) Prawdziwa uczta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i... zapraszam do nas :)
Zdecydowanie polecam ;)
UsuńTo będzie mój następny obiad
OdpowiedzUsuńTo smacznego ;)
Usuń