Składniki na biszkopt z ananasem
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku waniliowego
1 puszka ananasów (można również użyć "ananasów" z cukinii)
Ananasy odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone ananasy i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut, następnie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozostawiamy w blaszce aż ostygnie. Odwracamy do góry dnem (bo ananasy opadną na dół, a w ten sposób będą się ładnie prezentowały, a i ciasto będzie idealnie równiutkie) i lukrujemy np. lukrem jogurtowym ( cukier puder wymieszany z jogurtem naturalnym).Gotowe!!!
Komentarze
Prześlij komentarz