Składniki na pieczeń rzymską
1 kg mięsa mielonego (ja użyłam samodzielnie zmielonej wieprzowiny)
5 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka przyprawy do mięs
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 mała bułka (namoczona w ciepłym mleku i odciśnięta)
olej
pieprz
Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do dużej miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę, cebulkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dobrze wyrabiamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy łyżeczką oleju i wykładamy część masy na wysokość około 1 cm, następnie układamy obrane jajka i przykrywamy resztą masy.
Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Aaaa, to jajeczko wygląda wspaniale w środku. Takie oko, które widzi to z jakim smakiem każdy się zajada pieczenią! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i... zapraszam do nas :)
Dziękuję bardzo ;)
UsuńSmaczna :) Moi panowie byliby zadowoleni z takiej pieczeni :)
OdpowiedzUsuńPolecam! ;)
Usuń