Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska 1000 przepisów wydawnictwa Dragon. Długi czas nie mogłam się odważyć, by je upiec. Bałam się, że skoro biszkopt jest tak delikatnym ciastem to dodatek jabłek obciąży je i zakalec gotowy. Na szczęście moje obawy okazały się niepotrzebne i gdy upiekłam to ciasto po raz pierwszy, od razu się w nim zakochałam. Jest puszyste, słodkie, a dzięki dodatkowi jabłek wilgotne i niesamowicie delikatne. Szybko się je przygotowuje, szybko piecze i równie szybko znika. Polecam!!!
Składniki na biszkopt z jabłkami
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku cytrynowego
50 dag jabłek
cukier puder do posypania
Jabłka dzielimy na ćwiartki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut, następnie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozostawiamy w blaszce. Gdy chwilę przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!!!
Składniki na biszkopt z jabłkami
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku cytrynowego
50 dag jabłek
cukier puder do posypania
Jabłka dzielimy na ćwiartki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut, następnie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozostawiamy w blaszce. Gdy chwilę przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!!!
Takie ciasta właśnie uwielbiam :) Są pyszne i proste w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję i pozdrawiam ;)
UsuńJak ja lubię takie szybkie wypieki ,pycha.
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuń:D