Składniki na babeczkę piernikową z kawałkami czekolady
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny
1 jajko
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżki dżemu
2 łyżeczki sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
około 75 g czekolady
Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przyprawę do piernika, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować). Na wierzch wykładamy kostki czekolady, lekko je wciskając w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C około 40 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło). Jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy. Gotowe :-)
ta babka wygląda znakomicie, od razu przypomina świeta :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzięki ;) Miłego dnia ;)
Usuńjeśli smakuje tak, jak wygląda, to poproszę duuuuuuży kawałek!
OdpowiedzUsuńZapraszam ;)
Usuń