Ciasto Cygan, to rodzaj babki, który swą nazwę zawdzięcza (podobnie jak Murzynek) swojemu kolorowi. I tak jak Murzynkowi koloru nadaje kakao, tak w tym przypadku koloru nadaje cynamon. Jest to babeczka aromatyczna, a dzięki dodatkowi dżemu wilgotna i rozpływająca się w ustach. Nadmienię jeszcze, że niesamowicie szybko znika, więc polecam wszystkim serdecznie :-)
Składniki na ciasto cygan
2 jajka
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (taki na 0,5 kg mąki)
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
1 łyżka cynamonu
0,5 łyżeczki kakao
0,5 słoika dżemu
margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy
cukier puder do posypania gotowego ciasta
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. W mleku rozpuszczamy sodę i wlewamy do jaj, miksujemy. Mąkę mieszamy z cynamonem i kakaem i przesiewamy do masy jajecznej, nadal miksujemy. Następnie dolewamy olej, mieszamy i na końcu dokładamy dżem (najlepszy jest swojski z dużą ilością owoców, ale kupny pewnie też da radę). Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut i sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Wyjmujemy z formy dopiero jak wystygnie, posypujemy cukrem pudrem i wcinamy :-)
Komentarze
Prześlij komentarz