Rogale z orzechowo-kakaowym nadzieniem.


      Pyszne drożdżowe rogale nadziane masą orzechowo-kakaową. Naprawdę świetna kombinacja, polecam!


Składniki na Rogale z orzechowo-kakaowym nadzieniem:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
100 g cukru
1 jajko
200 ml ciepłego mleka
60 g roztopionego letniego masła
szczypta soli

     Przesianą mąkę łączymy z drożdżami, cukrem, jajkiem, ciepłym mlekiem oraz masłem, dodajemy sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10-15 minut), gotowe oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

NADZIENIE:
200 g zmielonych w blenderze orzeszków ziemnych w karmelu
2 łyżeczki kakao
2 łyżki cukru pudru
około 100 ml gorącego mleka

     Orzechy łączymy z kakao, cukrem pudrem, dodajemy mleko i mieszamy do momentu otrzymania gładkiej pasty.

     Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na okrągły placek o średnicy około 30 cm, każdy z nich dzielimy na 8 części. Na każdej wykładamy porcję nadzienia.


Następnie lekko naciągamy


i zalepiamy nadzienie

 wygląda to jak pieróg ;)
 następnie zwijamy

 i wywijamy końcówki tworząc rogala. Tak przygotowane rogale wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte rogale ostrożnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut, aż do zarumienienia. Gotowe dowolnie dekorujemy. 


Komentarze

  1. Wieki nie robiłam rogalików. Koniecznie muszę spróbować, bo takiego przepisu nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takiego połączenia smaku, bardzo często wcinamy z dżemem i serem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować tej wersji 😊 Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Czzy można zrobić z orzechami włoskimi? Mam ich sporo i chciałabym je jakoś wykorzystać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Należy jednak dodać trochę więcej cukru, lub łyżkę miodu. Pozdrawiam serdecznie 😊

      Usuń

Prześlij komentarz