sobota, 12 lipca 2014

Sangria.

     Lato w pełni, czas urlopów, wyjazdów, więc i ja postanowiłam zabrać Was do gorącej Hiszpanii. Wygodny leżaczek gdzieś w cieniu, szum morza, delikatna bryza pieszcząca rozgrzane ciało, a w szklaneczce schłodzona, słodka, niesamowicie owocowa Sangria... Gasi pragnienie, orzeźwia, a po drugiej szklaneczce świat jakby piękniejszy, bardziej słoneczny... Jest idealna na letnie imprezy, grille, spotkania w gronie przyjaciół, czy rodziny, jak również jako owocowy deser dla dorosłych. Polecam!!!


Składniki na Sangrię:
750 ml czerwonego wina (ja zazwyczaj używam półwytrawnego)
100 ml białego rumu (można zastąpić innym wysokoprocentowym alkoholem)
1 jabłko
2-3 brzoskwinie (nektarynki)
kilka truskawek, malin
2 garści czerwonych porzeczek
2 garści czarnych porzeczek
2 garści jagód
1 cytryna
3 łyżki cukru
3 goździki
300 ml gazowanej wody (opcjonalnie)
kostki lodu
listki melisy lub mięty
     Jabłka, brzoskwinie i cytryny obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do dzbanka. Dokładamy resztę owoców, goździki oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie do owoców dolewamy wino, rum i dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy otrzymać napój bardziej orzeźwiający to dolewamy wodę gazowaną. Sangrię wkładamy do lodówki na 2 godzimy. Po tym czasie dokładamy do dzbanka kostki lodu, dekorujemy listkami melisy lub mięty i podajemy w szklaneczkach.







2 komentarze: