Ciasto z kokosowym nadzieniem.


     Jeśli lubicie kokos i czekoladę, to ten przepis jest dla Was. Puszyste, ucierane ciasto skrywające kremowe nadzienie o kokosowym smaku, w dodatku bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli narobiłam Wam apetytu, zapraszam!


Składniki na ciasto z kokosowym nadzieniem: na formę 28x40 cm
3 jajka
180 g cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
300 g pszennej mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka

     Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. Jajka ubijamy na puszystą masę dodając po 1 łyżce cukru (za każdym razem dokładnie go miksując). Następnie, nie przerywając miksowania dodajemy olej i mleko. Na końcu do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy (trzepaczką lub mikserem). Gotową masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i 2 łyżki mleka i dokładnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy ciemne ciasto i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do suchego patyczka (około 10 minut). W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

NADZIENIE:
500 ml mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
6 łyżek kaszy manny (nie kopiatych, a raczej z małym czubem- następnym razem zważę ;)
100 g wiórków kokosowych

     Mleko zagotowujemy. Cukry mieszamy z kaszą manną i wsypujemy do wrzącego mleka, dokładnie mieszamy i gotujemy około 2 minuty. Po tym czasie dosypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejną minutę. Odstawiamy.

     Na upieczony spód ostrożnie wykładamy masę, a na nią białe ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia (i suchego patyczka) czyli około 20 minut. Gotowe ciasto studzimy. Przed podaniem dekorujemy dowolną polewą czekoladową i płatkami migdałów lub płatkami kokosa. Gotowe!




Komentarze

  1. Robiłam takie samo rok temu, tylko do manny zamiast wiórków dałam białą czekoladę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto niezwykle apetyczne:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to zdecydowanie moje smaki, super połączenie! przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Divan kolač! Obožavam kokos, a ovaj tvoj kolač je baš primamljiv. Još sa kakao-glazurom, mmmm.. ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Ciasto robi u nas furorę :) Polecam i pozdrawiam bardzo gorąco!!!

      Usuń
  5. Od czasu do czasu, takie piekę. Moje dzieci na nie mówią kokosanka, ja zresztą też. Polecam, bardzo smaczne i niedrogie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. do kokosowych wypieków jak i jabłkowych mam słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aguś wpraszam się na kawałek :-) uwielbiam wszystko co kokosowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aguś wpraszam się na kawałek :-) uwielbiam wszystko co kokosowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, slinka kapie...Buziaki, Angelika.

    OdpowiedzUsuń
  10. przepyszne jest to ciasto! ciężko na kawałku poprzestać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, Kasiu! Bardzo się cieszę ;) Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  11. Właśnie dziś przygotowałam! Bez wychodzenia z domu po zakup składników, wszystko mialam w szafkach :) niewyszukane, bardzo proste i smaczne. Takie ciasto do herbatki, pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Gosiu! Cieszę się, że ciasto Ci się udało. Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  12. W sumie dawno już nie robiłam nic co zawiera w sobie kokos ale jak patrzę na te zdjęcia to narobiłam sobie ochoty. Ja bardzo chętnie wykonuję takie desery z porad z serwisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ który jak dla mnie jest zdecydowanie najlepszy pod tym kątem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszne, pikłam tydzień temu i dzisiaj znow dzieciaki chcą to samo. Polecam tylko za szybko znika

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto niestety bardzo suche. Pomimo wszystkich pozytywnych opinii tutaj wyrazonych nie podbiło ono serca mojego i moich domowników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może zbyt długo się piekło 🤔
      Dziękuję za odwiedziny mojej strony. Pozdrawiam serdecznie 😉

      Usuń

Prześlij komentarz