Kakaowo-cynamonowy jabłecznik.

     Piekłam to ciasto już wiele, wiele razy i zawsze się udaje. Jest szybkie w przygotowaniu, łatwe i przede wszystkim pyszne!!! Piekła je zawsze moja mama w sobotnie popołudnie i wieczorem nie było już nawet okruszków (zaleta dużej rodziny:-D). Ja jednak troszeczkę je zmieniłam dodając więcej jabłek i efekt jest oszałamiający. Ciasto jest puszyste, dzięki dodatkowi tak dużej ilości owoców ciasto smakuje jakby było nasączone pysznym, cynamonowym syropem, ale kwaskowy posmak jabłek przełamuje tę słodycz, równoważąc jego smak. Istna cynamonowa rozpusta!

Składniki na kakaowo-cynamonowy jabłecznik na blachę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm
3 żółtka
3 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka oleju
7 jabłek
     Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w 1-2 cm kostkę. Do miseczki wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. W innej misce ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy kolejno po trochę oleju i mąki. Do powstałej masy dodajemy u bitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy (masa będzie wyglądała jak jabłka lekko oblepione ciastem, ale tak ma być).
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki, wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło, wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Gotowe!

Komentarze

  1. Piękne to ciacho, uwielbiam jak widać kawałki owoców. Wygląda na takie mega wypasione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka i cynamon to dwa moje ulubione składniki. A jak się znajdą w takim pysznym cieście to już przynajmniej kawałek musi być dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja ustawiam się w kolejce po kawałek Twojego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz