Kotlety mielone z boczniakami.

     Powiem szczerze, że takich kotletów się u nas w domu nie jadało. Więcej, nigdy bym nie wpadła na taki dodatek do mięsa, ale na szczęście opaczność zesłała mi mojego męża i oczywiście teściową, która takie oto specjały przyrządzała od zawsze. Są przepyszne, więc polecam każdemu :-)

Składniki na kotlety mielone z boczniakami
0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki
0,25 kg boczniaków
1 wysuszona kajzerka
mleko do namoczenia kajzerki
1 jajko
1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
     Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy dość grube (2-3 cm) kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Gdy już się ładnie zarumienią podlewamy wodą (około 100-200 ml) i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut i gotowe :-) Z pozostałego płynu można zrobić sos, zagęszczając go mąką i przyprawiając do smaku. Pycha!!!
     Polecam jeszcze przepis na pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym, które są bardzo smakowite i soczyste.



Komentarze

Prześlij komentarz